Γιατί Να Επιλέξω LED Φωτισμό;

Δίοδος Εκπομπής Φωτός ή κοινώς LED (Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος, όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης. 

Το LED εφευρέθηκε στη Ρωσία το 1920 αλλά άργησε πολύ να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο. Μόλις το 1962 χρησιμοποιείται στην Αμερική ως ενδεικτικές λυχνίες σε εργαστηριακά εξαρτήματα και μηχανήματα κι αργότερα τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές τσέπης, ρολόγια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

 Εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιείται πλέον ευρέως και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι των παραδοσιακών τρόπων φωτισμού.

 Τα πλεονεκτήματα των LED είναι πολλά:

  1. Ενεργειακή απόδοση

Τα LED παράγουν περισσότερο φως ανά μονάδα ισχύος (lm/watt) συγκριτικά με τις λάμπες πυράκτωσης έτσι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

  1. Οικονομία

Αφού καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άρα εμείς έχουμε οικονομία.

Η αντιπρόταση που υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια άκουγε στο όνομα CFL, ωστόσο μειονεκτεί σε αρκετά σημεία έναντι της ανερχόμενης LED τεχνολογίας. Οι λαμπτήρες CFL σίγουρα εξοικονομούν αρκετή ενέργεια σε σύγκριση με τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αγγίζουν τα ποσοστά (περίπου 90%!) εξοικονόμησης ενέργειας (άρα και χρημάτων) που επιτυγχάνει η τεχνολογία LED.

Τα LED μας παρέχουν λοιπόν οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος έως 50% σε σχέση με τις ηλεκτρονικές  CFL και φθορίου λάμπες και έως 90% σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης.

  1. Αντοχή στο χρόνο

Τα LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και από τις ηλεκτρονικές λυχνίες και από τις πυρακτώσεως.

Η διάρκεια ζωής των LED κυμαίνεται από 20.000-50.000 ώρες λειτουργίας.

Σε ιδανικές συνθήκες ρεύματος και θερμοκρασιών μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 100.000 ώρες !

Επίσης δεν επηρεάζονται από κραδασμούς και δεν χρειάζονται συντήρηση.

  1. Χρώμα

Τα LED μπορούν να εκπέμψουν φως σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού από ψυχρό λευκό έως πολύ θερμό αλλά και σε χρωματισμούς κόκκινο, πράσινο, μπλε (RGB) όπως και όλους τους ενδιάμεσους συνδυασμούς.

Τα LED μπορούν να προγραμματιστούν και να αλλάξουν χρωματισμούς με χρήση εκλεκτών .

  1. Φιλικά στο περιβάλλον

Τα  LED δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο , μόλυβδο και φθόριο.

Οι ηλεκτρονικοί λαμπτήρες και οι παλιές φθορίου περιέχουν υδράργυρο, γεγονός διόλου… ευχάριστο σε περίπτωση που σπάσουν μιας και θεωρείται καρκινογόνος ουσία.

  1. Ικανότητα προσαρμογής

Τα LED παράγονται σε πάρα πολλές μορφές που μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους και να έχουμε το σχήμα και το φωτισμό που επιθυμούμε.

Ειδικότερα η ταινίες LED μπορούν να κοπούν και να κολληθούν σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια σε κρυφούς φωτισμούς, σχισμές, οπές και γωνίες σε οροφές ντουλάπες ράφια κ.τ.λ.

  1. Άμεσο άναμμα.

Τα LED έχουν στιγμιαία έναυση, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες CFL που… θέλουν το χρόνο τους μέχρι να αγγίξουν το μέγιστο της φωτεινότητάς τους όποτε πατάτε το διακόπτη.

  1. Ξεκούραστος Φωτισμός

Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80)και χωρίς καθόλου υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

  1. Εξέλιξη

Η τεχνολογία των LED τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει άλματα εξέλιξης και συνεχίζει να κάνει.

Έτσι τα LED γίνονται συνεχώς πιο φωτεινά πιο οικονομικά  πιο αξιόπιστα και πιο ευέλικτα με διαφόρους τύπους φωτιστικών.

 ΠΗΓΗ : leditnow.gr