Θερμοκρασία χρώματος είναι μια μέτρηση της `ζεστασιάς` ή της `ψυχρότητας` μιας πηγής φωτός. Μια μέτρηση της αποχρώσεις του λευκού φωτός.
Όταν ένα κομμάτι μέταλλο θερμαίνεται, το χρώμα του φωτός που εκπέμπει θα αλλάζει. Αυτό το χρώμα αρχίζει με κόκκινο χρώμα προχωράει σε πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό και έπειτα μπλε-λευκό, μπλε και κατόπιν πιο σκούρο μπλε. Η θερμοκρασία αυτού του μετάλλου είναι ένα φυσικό μέτρο σε βαθμούς Kelvin ή απόλυτη θερμοκρασία.
Οι λαμπτήρες καθώς και τα LED μπορεί να μην μπορούν να φωτίσουν χρώμα όμοιο με το κομμάτι μέταλλου αλλά χρησιμοποιούμε την σχετική θερμοκρασία χρώματος σε βαθμούς Kelvin για να περιγράψουμε το χρώμα του φωτός της πηγής μας και το πόσο μοιάζει στο φως που εκπέμπει το κομμάτι μετάλλου.
Έτσι κατά σύμβαση τα κίτρινα- κόκκινα χρώματα θεωρούνται θερμά (όπως οι φλόγες μιας φωτιάς). Ενώ τα μπλε- μωβ-πράσινα θεωρούνται ψυχρά (όπως το φως από έναν νεφελώδη ουρανό).
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες Kelvin (5000°-6500° K) είναι αυτό που θεωρούμε ψυχρό και χαμηλότερες θερμοκρασίες χρώματος (2700°-3000° K) θεωρούνται θερμό.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα το ενδιάμεσο χρώμα φωτός (4000°-5000° Κ) που λέγεται φως ημέρας ή λευκό ημέρας και έχει πολλές χρήσεις σε γραφεία ως πιο ξεκούραστο, αλλά και σε καταστήματα με ρούχα που το προτιμούν έναντι του θερμού που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.
Με τη σειρά του το θερμό φως προτιμάται για τους χώρους διαμονής γιατί είναι ήπιο και προσθέτει ζεστασιά στο χώρο και χαλάρωση στους διαμένοντες. Μάλιστα στην προσπάθεια να μοιάζουν με λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν βγει τα LED filament που μερικά από αυτά κυκλοφορούν σε πολύ χαμηλά Kelvin 2200-2700 Κ δηλαδή εκπέμπουν πολύ θερμό φως.
Και τέλος το ψυχρό φως το οποίο χρησιμοποιείται οπού θέλουμε πολύ καλό και έντονο φωτισμό. Παράγει υψηλότερη αντίθεση από το θερμό φως και χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας ,σε δημόσιους χώρους σε χωλ, αίθουσες αναμονής, νοσοκομεία , εργοστάσια κτλ.
Φυσικά όλες οι αποχρώσεις του λευκού είναι αποδεκτές και μπορούμε να τις συναντήσουμε οπουδήποτε αφού σε τελική ανάλυση η θερμοκρασία χρώματος είναι θέμα προσωπικού γούστου και έτσι δίνουμε πάντα ένα ξεχωριστό στυλ στο δικό μας χώρο…!!
πηγή: 4green.gr