Αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ: Ποιος είναι & πού τον βρίσκω για να κάνω μέτρηση;
Ψάχνεις να βρεις τον αριθμό μετρητή ΔΕΔΔΗΕ του σπιτιού σου για να κάνεις μόνος / -η σου την καταχώρηση των μετρήσεων; Ή τον χρειάζεσαι για άλλο σκοπό; Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να βρεις ποιος είναι ο δικός σου αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ και πού τον βρίσκεις.

Τι είναι ο αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ;

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, δηλαδή το τμήμα της ΔΕΗ που διαχωρίστηκε από τη μητρική εταιρεία για να συμμορφωθεί η χώρα μας με το κοινοτικό πλαίσιο. Ο αριθμός μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ λοιπόν είναι ο αριθμός παροχής του ρεύματος.Ο «Αριθμός Παροχής» αναγράφεται στο πάνω μέρος στον λογαριασμό του ρεύματος και αποτελείται από ένα 11ψήφιο νούμερο (με δύο κενά και παύλα). Θα σου εξηγήσουμε παρακάτω σε τι ακριβώς αντιστοιχούν τα ψηφία του. Τον ίδιο αριθμό θα βρεις χτυπημένο στην ασημί μεταλλική πλάκα που βρίσκεται στο κουτί του μετρητή του σπιτιού σου.

Ποιος είναι ο αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ του σπιτιού μου;

Αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ που ισχύει για το σπίτι σου, μην ψάξεις μακριά:1. Πάρε έναν λογαριασμό ρεύματος.2. Δεν έχει σημασία αν είναι παλιός ή πρόσφατος, αρκεί να αφορά το ίδιο σπίτι.3. Κοίταξε στα στοιχεία του λογαριασμού στο πάνω μέρος.4. Κοίταξε το πεδίο “Αριθμός Παροχής”. Αυτός είναι ο αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ που ψάχνεις.

Αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ: Πού τον βρίσκω;

Σε δύο σημεία: Το πρώτο και πιο απλό είναι αυτό που αναφέρουμε παραπάνω. Δηλαδή, απλά κοιτάζεις το πεδίο “Αριθμός Παροχής” στον λογαριασμό ρεύματος.Αλλά αν δεν έχω κανένα λογαριασμό ρεύματος, πού βρίσκω τον αριθμό μετρητή ΔΕΔΔΗΕ; Πάνω στο κουτί του μετρητή, χτυπημένο στη μεταλλική πλάκα.

Μένω σε πολυκατοικία. Πού βρίσκω το δικό μου κουτί του μετρητή;

Σίγουρα στην πολυκατοικία θα είναι πιο δύσκολο να βρεις πού είναι το δικό σου κουτί. Στο ίδιο σημείο πιθανώς βρίσκονται τα κουτιά για όλα τα διαμερίσματα.Σε κάθε κουτί υπάρχει μια μεταλλική πλάκα με έναν αριθμό παροχής πάνω (ή αριθμό μετρητή ΔΕΔΔΗΕ). Αυτό τον αριθμό πρέπει να συγκρίνεις με τον αριθμό πάνω στον λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού σου.Το δικό σου κουτί είναι αυτό που έχει τον ίδιο αριθμό με τον λογαριασμό ρεύματος!

Γιατί να κάνω μόνος μου μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος;

O ΔΕΔΔΗΕ σου δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχεις στην καταμέτρηση της κατανάλωσής σου. Έτσι δεν θα βλέπεις τις κατ’ εκτίμηση μετρήσεις που γίνονται αυτόματα από τον σχετικό αλγόριθμο, αλλά θα δίνεις εσύ τη μέτρηση της κατανάλωσης κάθε 4 μήνες και ο ΔΕΔΔΗΕ θα κάνει τη σύγκριση.Θα έχεις παρατηρήσει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σου στέλνει ένα λογαριασμό με εκτιμώμενη κατανάλωση, με την ένδειξη «ΕΝΑΝΤΙ».Κάθε 4 μήνες σου στέλνει ένα συνολικό λογαριασμό με την ένδειξη «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ», ο οποίος προκύπτει από τη συνολική καταμέτρηση, αφού το προσωπικό της εταιρείας έχει έρθει στον μετρητή σου και έχει καταγράψει τη σχετική ένδειξη.Ο τελικός λογαριασμός προκύπτει αυτόματα από το μηχανογραφικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, ως διαφορά της ένδειξης που καταγράφει το προσωπικό κάθε τετράμηνο, από τη μέτρηση που είχε καταγραφεί πριν από 4 μήνες.💡Αν κάνεις χρήση της υπηρεσίας καταχώρησης ενδείξεων του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα λαμβάνεις πλέον τους λογαριασμούς «ΕΝΑΝΤΙ». Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ακυρώσει την αποστολή τους και θα υπολογίζει την κατανάλωσή σου λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά της ένδειξης που θα καταχωρείς στο σύστημα και της ένδειξης που είχε καταγράψει το προσωπικό της εταιρείας.ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ημερομηνίες λήψης ένδειξης κάθε μετρητή είναι συγκεκριμένες και γνωστοποιούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ στον εκάστοτε Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να τον ενημερώσει.Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να λάβεις μόνος σου την ένδειξη που αναγράφεται στον μετρητή ΔΕΔΔΗΕ κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία και να τη συγκρίνεις για να επαληθεύσεις την ένδειξη που καταμετρήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Πώς γίνεται η καταχώρηση της μέτρησης;

Πριν μπεις στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, θα πρέπει να έχεις τον αριθμό παροχής και την ένδειξη του μετρητή. Θα βρεις τον αριθμό παροχής (ή αριθμό μετρητή ΔΕΔΔΗΕ) όπως περιγράφουμε παραπάνω.Αν έχεις μετρητή διπλής εγγραφής για να καταμετράται ξεχωριστά η κατανάλωση με βάση το ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο, θα πρέπει να σημειώσεις και τις δύο ενδείξεις. Την ένδειξη «Κ» που αντιστοιχεί στην ημερήσια κατανάλωση και την ένδειξη «Μ» που αντιστοιχεί στη νυχτερινή κατανάλωση.Έχεις δικαίωμα να κάνεις την καταχώρηση μέσα σε διάστημα 5 εργάσιμων ημερών, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.Την κάνεις τηλεφωνικά, καλώντας στο 11500 από σταθερό ή από κινητό τηλέφωνο είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας.

Τι σημαίνουν τα ψηφία που βλέπεις στον Αριθμό μετρητή ΔΕΔΔΗΕ;

  • Το πρώτο ψηφίο από αριστερά, το οποίο χωρίζεται με κενό από τον υπόλοιπο αριθμό, είναι ο κωδικός της περιοχής που βρίσκεται το ρολόι.
  • Μετά το κενό ακολουθεί ένας 8ψήφιος αριθμός που αντιστοιχεί στον αριθμό που είναι χτυπημένος στη μεταλλική πλάκα του ρολογιού.
  • Τα δύο ψηφία μετά την παύλα αντιστοιχούν στον αριθμό διαδοχής. Πρόκειται για έναν αριθμό που αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει και ο κάτοχος της σύνδεσης ή αλλάζει ο πάροχος του ρεύματος.
  • Το τελευταίο ψηφίο αποτελεί κωδικοποίηση της ΔΕΗ.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν μόνοι τους καταχώρηση της μέτρησης που βρίσκουν στο κουτί τους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο χρειάζονται τον αριθμό μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ.Και γιατί να κάνεις την καταχώρηση μόνος / -η σου; Για να μην λαμβάνεις έναντι λογαριασμούς και να λαμβάνεις πάντα εκκαθαριστικούς. Ίσως έτσι εξοικονομήσεις κάποια χρήματα για το ρεύμα του σπιτιού. 

ΠΗΓΗ: insurancemarket.gr